2019. okt 05.

Polinéz

írta: pithecus
Polinéz

A PTA Késmúzeum két részlege ismét gyarapodott egy-egy késsel.

A Pál vezér törzséből származó palinézők földjének (ma Polinézia) ősrégi, univerzális kiskése. A két folyó, a Káma és a Szútra völgyében, a Négy Ló Heréjéhez címzett fogadóban történt a pálfordulás, amikor Pál vezér népe jobbra, a többiek balra fordultak. Ennek a fordulatnak emlékére csináltak ilyen négylóherés késeket, amely forma később egész Délkelet-Ázsiára hatással volt.
Később, még Transylvórium sztyeppéin volt egy bélafordulat is, amikor Béla vezér népe lefordult a székről és elindult az amerikkok földjére. Délig meg sem álltak. Belőlük lettek az Undok-hegység barlangi bélái. De ez egy másik marhaság...
Ez pedig egy eredeti palinéző darab a négy ló heréjével.
85.jpgPersze nyilvánvalóan minél messzebb kerül tőlünk valami, annál kisebb lesz, tehát ez az ősi forma a palinézőktől messze eső mikronézőknél (ma Mikronézia) egészen picike.
A mikrokés fellelése Picikuki királynak, a Pukipuki-szigetek uralkodójának érdeme, aki a Szent Szellenet hatására, egy ősi leírás alapján Lilliputtól dél-délkeletre kereste az ősmagyar mikronézőket, akik mertek kicsik lenni. Sajnos a király, miután nagy dolgokat vitt végbe, felhasználta a papírt, így a kés valódiságát csak a jelek és szájhagyomány igazolja.
85_85.jpgA törpkés egyértelműen ősi, a markolaton jól látható a kilenc törzs jele. Középen Álmos főtörzs, majd a nyolcágú csillag jelzi Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm, Pál és Béla törzsfőnököket. A régi és az új magyarok közötti méretkülönbséget jól érzékelteti az alábbi kép.
85_85_85.jpgA nagykés teljes hossza 148 mm, anyaga ősi TSTM késacél, vastagsága 1,6 mm.
A kiskés hossza 54 mm, anyaga Esz-kulát ősisten szentélyéből való nemesacél, vastagsága 0,5 mm.


forrás: Pithecus Nagy Világtörténelme (PNV), Picikuki király, Juan Moricz, The Tik-Mony Daily és dr.Gulliver.

Szólj hozzá