2019. okt 25.

Kiskés

írta: pithecus
Kiskés

A XXI. század késtechnikája után nézzünk egy XXII. századi leendő gyártmányt. :-)

Inuit alapokon nyugvó, alaszkai indián (jó'bebaszk és tinglitangli törzs) hatást mutató, perzsa gyökerű, némi thai beütéssel rendelkező sumériai kiskés. (A sumér amúgy is szimpatikus nép, elég ha csak azt említem, hogy 70 féle sörük volt. Minimum unokatesók! Természetesen a magyar vérvonal is követhető a késen, a díszszegecsek formájában.
Az eszköz a szokásos tízórai bálnaszalonna nyesegetésre, vagy a fókazsíros pemmikán kenésére éppúgy alkalmas, mint a joghurtos uborka hámozására esetleg a főtt birkaszem előszedésére, esetleg a nyereg alá lenyúlva egy falat puha hús szelésére. Sőt akár tengeri gyümölcsök aprítására, vagy kenyérszeletelésre is kiváló. Ha nincs más.
90_1.jpgAlaposan megvizuálva a kérdés gyökerét szemmel látható tehát, hogy egy világszerte használatos késformáról van szó. Az uzsonnakések uzsonnakése! Én például isteni ősmagyar étket, abáltszalonnát uzsonnáztam vele, természetesen kizárólag a tudományos tesztelés kedvéért. Kulináris célokra használva univerzális, de általános EDC használatának is csak a fantázia végessége szab határt.
90_90_1.jpgA kés a Pithec Művek gyártmánya, egy hagyomány elindítója, hogyan lehet számos kiválóságot egy késben egyesíteni és újrahasznosítani a XXII. század technikájával.
A penge hossza 75 mm, vastagsága 2 mm, legnagyobb szélessége 22 mm.
A kés teljes hossza 141 mm. Anyaga TAFM rozsdamentes késacél darabka, kb. HRC 56-58.
A markolat kutyarágta érett mahalábszárcsont, a díszszegecsek anyaga 9 mm-es, .22-es és 6 mm-es duplán világtalan töltény hüvelye, továbbá a már megszokott kismegszakítódrót, golyóstollbetét és RG213 koax belső ér.

Szólj hozzá

EDC Kés