2019. okt 25.

Szalonnázó

írta: pithecus
Szalonnázó

Végre megérkezett! Szinte észre se vettem hogy elfogyott, de máris nagyon vágytam ismét birtokolni. Viszont szerencsére a nejem úgyis ment a boltba, így megígérte hogy hoz. Fantasztikus darab, out of zacsi tökéletesen borotvál! És a színe is tetszik. De most inkább foglalkozzunk az alatta lévő ősi szamuráj-EDC szalonnázókéssel.
89.jpgAmikor Getsimuki sógun betiltotta a 80 cm alatti hosszú vasakat, még vasalni is rézalóval, sőt faalóval kellett a gésáknak. Ezért a szamurájok álcázták a megmaradt legértékesebb, törvénytelenül rövid vaseszközeiket. Ilyen ez a rövid bambuszviperának* álcázott, szalonnázó fixamuráj kés is. Sokszor lement a felkelő nap, mire Sumohashitashi sógunt sikerült meggyőzni hogy állítsa vissza a rendet.
89_89.jpgAmikor a Pithec Művekhez kerül restaurálásra, akkor először úgy tűnt, hogy egy 40-es smirglivel "fényesített" darab, de tüzetesebb megvizuálásra kiderült, hogy érdekes hurkok, hullámok vannak benne. Polírozással sem nagyon tűntek el. A rozsdának is beletört a foga, csak nyalogatta.
89_89_89.jpgA pengéje tehát egy ősi, lapradömöckölt (lapdamaszk) darab. Szívósabbak meg is számolhatják a rétegeket. Az anyaga és technológiája örökre a múlt ködébe veszett. Dolgos élete után hosszú-hosszú évekig ki volt vonva a forgalomból, lealázó nyomorládákban tengődött. Rémes - újkori - textilbakelitet vertek rá nyélként, ami itt-ott magán viselte az idő vasfogát és egynéhány köszörűmegcsúszás nyomát. De a Pithec Művek nem ismer lehetetlent. Hosszas munkával, eredeti japóniai hokedlitervek*** alapján ismét eredeti mattszürke fényében** csillog az eszköz.
89_89_89_89.jpgA penge hossza 86 mm, vastagsága 2 mm. A kés teljes, betokozott hossza 200 mm.
A markolat és a tok bambusz. A gyűrű segítségével egy darab spagócával autentikusan övre függesztve kiváló DCC viselésre is alkalmas.


* bambuszvipera = ősi japán önvédelmi eszköz, művészi illesztés után az utolsót, az ütőtagot kiöntötték ólommal.
** polírozás-savazás-filcelés-citromozás-filcelés-esmegXx-naelégmá', hogy az éjfélkor orvszalonnázó szamuráj késén ne csillanjon meg az árulkodó holdfény, de mostani tapasztalat szerint orvkolbászolásra is alkalmas.
*** forrás: PNV és a Washiki Shimbun szaklap

Szólj hozzá

EDC Kés