2018. jan 06.

Raspolyicus sólymusz

írta: pithecus
Raspolyicus sólymusz

motto: A sólyom szelleme...

A sok vízi- és földi kiridashi után nézzünk egy biztosan légit. Régi légit. Egy indián EDC kiridashit az Amerikákból. Ronda Ló (Ménrút) rokoni közbenjárására Csipásszem, a büdösláb indiánok varázslova ajándékozta a Késmúzeumnak. Mert lényeg a testvérség. Meg egy kishordónyi tüzesvíz.
A Raspolyicus sólymusz egyébként arrafelé rendszeresen előfordul a fenyvesekben.
6_2.jpgÁllítólag maga Shiting Bull a tollashát-indiánfőnök készítette még az első fehérember megérkezésekor. A skalpjával együtt megszerezte a lovát, valamint a kereskedelmi mennyiségű üveggyöngy- és a lópedikűr-készletét is. És mivel úgy járt a lóval, mint a legendabéli Mehemed a tehenekkel, igyekezett legalább valami hasznosat csiszatolni a zsákmány többi részéből. Tollashát indiánként adott volt a téma. Emlékezett még az ősrokon mesékből arra is, hogy a megformált jós(z)ág megesett az ősmagyar sztyeppéken is.
6_6_1.jpgPengehossz 45 mm, vastagság 5 mm, teljes hossz 104 mm. Anyaga egy vasfajta, amit szerte a világon ilyen célra alkalmaznak.* A világszerte előfordultát bizonyítja, ez az afrikányec dzsungel sötétjében készített felvétel is.
6_6_6_1.jpgBelátható, hogy ez a kiridashi teljesen univerzális. Mindenütt a világon előfordul és a skalpolástól a sörnyitásig, a konzervbontástól a borítéknyitásig mindenre alkalmatos, a PTA Késmúzeum legújabb dísze...

* lényegazonos részlet egy műbizonylatból... (sic!) X-D

Szólj hozzá

EDC Kés