2017. okt 29.

Dűne

írta: pithecus
Dűne

motto: „Kuntu saghidan fi shababi." (ősi fremen közmondás, azaz „A bird in the hand is worth two in the bush”.)

Crys... Fremenül crysknife. A hasonló hangzás hasonló gyökeret takar, mint a korábban bemutatott krisz. Foggyökeret. Ugyanis sandwormfogból készítik.
Az IdeYoda űrcirkáló által már korábban hozott múzeumi anyagban volt egy nem túl érdekes - ugyanis a fremenek rengeteget gyártottak belőle - úgynevezett kriszkés is az Arrakis (Dune -> Duna!) bolygóról. A fremenek hagyományai szerint a kriszkést nem szabad megmutatni senkinek, de én megmutathatom a titkot, úgyis mindenki meg fog halni aki látja. Majd egyszer.
32.jpgAmi különlegessé teszi az eredeti homoki környezetében bemutatott darabot az az, hogy feltehetően Muad'Dib saját kése volt, amit egyetlen darab - megmunkálhatatlanul kemény - homokféreg-fogból készített saját kezeivel. Külön érdekesség, hogy a nevezett egyén neve eredetileg Pál volt, vagyis itt is megvan az ősmagyar kapcsolat, egy homokba szakadt pali törzsbeli honfitársunk.

Azon kifogásokat, hogy ez nem is EDC, az alábbi képpel kívánom cáfolni:
32_32.jpgAki megjegyzéseket óhajt tenni a háttérre, azt tájékoztatom, hogy dr.Pithecusné dr.Gor Ila szereti a vicceket. Különösen azt találja majd viccesnek, ha valakinek a beszólás után esetleg több füle lesz, mint foga... :-)))

Szólj hozzá

törp EDC Kés