2023. máj 03.

A Fekete Kés

írta: pithecus
A Fekete Kés

A Fekete Kés, konkrétabban a Fekete 3 Árnyalata! Egy valódi, hamisítatlan hadi-bugyli a PTA
Késmúzeum legújabb kiállítási tárgya. Magán viseli a hadiipar gyakorlati részében (v.ö. lövészárok) található anyagok unaloműző de a praktikumot szem előtt tartó felhasználását.

black1.JPG
Ez a kés az, ami elindította a LÖKI (Lövészárki Késkészítők Intézete) megszervezésének igényét,
természetesen a PTA Késmúzeum részegységeként és felügyelete alatt.

black2.JPG
A LÖKI késeinek anyagbeszerzése problémamentes, a bicskává feldolgozás során viszont számos akadályt kell legyőzni. A kotyogásmentes működés kialakítása például, ha a kötelező harci-marci megszakításokat kihagyjuk, akkor is napokig tarthatott. A sebragasztó beszerzése a felcsertől, a savazás sava a tábori hasügyminisztertől (gy.k. gulyáságyúkezelő) már kisebb probléma lehetett.

Ahol arat a Halál, ott konkrétan az arató pengeforma a stílszerű. Vagy amilyen bicskaroncsot a baka talált.

black3.JPG
A rozsdamentes penge egy deka rozsdát sem tartalmazott, viszont kólalé nem lévén az árokban, a felhasznált sav szép felületet biztosított neki. A bicska bezárva praktikusan kis helyen elfér, a
megfelelően kicentizett súrlódás csak némi erőhatásra hagyja kinyílni, illetve becsukódni., ahogy egy precízen hangolt bugylibicskának illendő.


black4.JPG
Végül de szokás szerint nem utolsósorban a méretek: a penge 46 mm hosszú, 1,5 mm vastag, anyaga TSTM bicskapenge acél. A becsukott bicska 56 mm hosszú.

Szólj hozzá