2017. dec 02.

Fütyi

írta: pithecus
Fütyi

A legújabb kedvencem. Még mindig nem törpkés. Emberkés. Ős-kisemberkés... És igazi EDC, sőt CIA, ugyanis születésüktől fogva örökké hordták. A csontok - állítólag - buldog Mardel csonttanú ereklyéi, aki kortalan és mindehol hagyott valami emléket magából.
Az Amerikák északi részén Old Settenhound néven ismerték, évszázadokkal korábban Ejropiban Hundog az Isten Fütyije, évezredekkel korábban a közép-déli amerikkok szerint Cheche Kitsiqutjuli. Napjainkban az utolsó ismert neve Fin-Chi Kutyi. Ázsiában tünt el. De ez egy másik gasztro-történet...

Hagyjuk a legendát, maradjunk a tényeknél. San Mierde, Tapihuha, Mexico. Ott találta egy paisano, aki már hallott a híres PTA-ról és elküldte az ősi eszközöket - amik állítólag még az első betelepülési hullákból származhatnak - a múzeumnak. (A vám, áfa, köfa, tehó, tahó megúszva!)
Az ősember szellemi gondoskodása az ivadékáról. Egy varázs-gyerekjáték. Tele kőkorszaki jókívánsággal. Persze nem játékboltban lehetett megvásárolni, hanem a sámánnak volt rá monopóliuma és ő csak áldás-felárral adta... Természetesen szülés előtt mindkét neműt meg kellett venni, merthogy a köldökzsinórt ezzel kellett elvágni. A felmaradt eszközt ingyen köteles volt az újdonsült atya visszaszolgáltatni. Ugyanakkor azon'nemű ikerszülésnél futhatott az illető, hogy még nyitvatartási időben beérjen a sámánboltba a következőért, különben...
No de lássuk a fiút. A varázsszer minden alkatrész-darabjának komoly jelentése van.
94.jpgAz újszülött fiúgyermek felnőve (már ha sikerül neki), illetve növekedés közben is:

1. Kemény legyen mint a kő. (Ez a horda mennyiségi szaporításához elengedhetetlen feltétel. A nyíl iránya mutatja, hogy gyerekkorban hol gyakoroljon szorgalmasan.)

2. Kötődjön és ragaszkodjon az őseihez és a főnökhöz. (Mindig tanuljon tőlük, és csak a tanult, ősi dolgokat alkalmazza. És higgyen el mindent. Csak így tarthat évszázezrekig a kőkor. És évtizedekig a hordafőnök. Mert ő mindig a helyes úton jár és igazat mond...)

3. A megfelelő csillagok meghatározzák jövőjét, óvják és vezetik munkájában. (Érdekes, ez a kapitális baromság is kortalan, mint a többi ezerféle eredetlegenda, rablómese és hülye babona. Milyen évet is írunk? 2012 vagy még csak 1012? esetleg ie.2012? :-))) )

4. Szerencse és az ezt elősegítő kő kísérje egész életében. (A személyre szabott speciális követ kizárólag a sámántól lehetett vásárolni, az átlagár másfél jerketoklyó volt, amiből a felet jól lesütve kellett eljuttatni az ősemberhorda ügyeinek megbonyolítását végző előemberek hizlalására. Az egésznek a használatára most talán nem térnék ki...)

5. Kövér legyen mint a disznó, vagy ha lúd, akkor legalább. (Az egészség korabeli mutatója, kőkorszaki fitneszprogram, az első előfordulása a később többek által sajátként idézett filozófiai axiómának: "Eszem, tehát vagyok." Prófétái Orrvert és Béka.)

6. Soha ne hagyja el hagyományait. (Jól karbantartott bőrszíjjal akassza a nyakába. A szíj ne legyen túl vastag és hosszú, nehogy később ötleteket adjon a felnövő törzstagnak az 56-féle egyéb felhasználásra...)
9494.jpgAz őslányfélék jókívánságkése csak a penge alakjában tér el a fiúkétól, illetve a 7. elemként a végén megjelenő dugóval. Itt a jókívánalom az volt, hogy minél jobban hasonlítsanak W V Maca méreteihez. Tehát duci domború vagy kétágú, bevágott halfarok-pengével van ellátva az eszköz. Az okok gondolom közismertek. Akinek nem az várjon még pár évet, biztos késik nála a pubertás...
949494.jpgArról nem is beszélve, hogy a hal az ősköltészetben a női nem, pontosabban a női igen jelképe. Igen, pontosan annak... Ahogy Neándervölgyi Leánder öskőköltő szépen megírta, "Fogtál-e már aranyhalat, violaszín kötény alatt?"
A halászokról írt hőskölteményében Leánder szemléletesen jelzi, hogy ugye a nehéz napokon a fogás nem az igazi. Azaz "...Nem fogott az egyebet, Veresszárnyú keszeget..." Persze nem reménytelen az ügy, hiszen ha a hálóba teszik a nevezett halat, akkor "...Nem fogott az egyebet, Petrezselyem gyökeret..." Szóval mégiscsak lett a dologból valami...
Természetesen a derék Nagy Vadász csillagkép helyett itt a nőies Nagy Szedőkanál került a nyélre. Hogy legyen mindig munkája mind a leánynak mind a kanálnak...

(forrás: PNV)

Szólj hozzá

EDC Kés