2018. aug 25.

Japánna

írta: pithecus
Japánna

No akkor, ha már tisztán látunk, vágjunk bele ismét...

A reszelőbőrűek dehidroakváriuma a PTA Késmúzeumában ismét új lakóval gyarapodott. Csak semmi csicsa, még mindig a klasszikus ősi forma, egy kiridashi japánna. Ha a Föld másik oldalán születik, akkor akár angolna is lehetett volna. De láthatjuk, hogy a fejlődés iránya nála a ferde szemmel nézés felé haladt, így lett japánna.
60_1.jpgŐshazájában szakéval fogják. Kitesznek egy pohárka friss, forró szakét, kicsit meglegyezik és a rettenetes tengermélyből nemsokára megjelenik a kitűnő szaglású japánna. Beszlopálja a piát és úgy bekap tőle, hogy kifekszik a poháron. Innentől kezdve könnyedén begyűjthető. Ez is bizonyítja a származását, mert ennyi szesztől egy angolna még csak spicces sem lenne. Ennél egyszerűbb már csak a nyúlfogás lehet, (gy.k. beülni egy bokorba és utánozni a répa hangját) de az egy másik történet lenne...
60_60_1.jpgManapság kultúrkörökben meglehetősen elterjedt a tartása. A háziasított japánnának számos, manapság különösen hasznos tulajdonsága van, kiszagolja például, ha valami bűzlik. Bár ez manapság nem nagy kunszt. Kulinális alkalmazásra is megfelel, kiválóan lehet vele kóserszalonnát filézni.
60_60_60.jpgÉlhossza 55 mm, teljes hossza 140 mm, vastagsága 3 mm, anyaga T12 acél ("...vagy ahhoz hasonló...", ahogy a költő mondja) Látható elpékesztő masszívsága. A rettenetes mélységben, a gaz rozsdák népe állandó támadásai közepette is viszonylagos épségben őrizte meg a bőrét.

Szólj hozzá

EDC Kés