2023. feb 02.

Találmány bicsak.

írta: pithecus
Találmány bicsak.

motto: "Ne csak mindig készítsünk, néha találjunk is!" (Pithecus) 

Különleges vintage bicska került - különleges körülmények között - a PTA Késmúzeum tulajdonába.
A Pithec Művek markolatanyag-beszerzője éppen az Északi sarkon* kutatott, amikor megütötte a fülét az anyagkupac alól kiszűrődő csámcsogás.
Megvizuálva a halom alját, előkerült egy nagyjából bicskaformájú fémkupac, amit a Rozsda evett éppen. A Rozsda étvágyát elrontva kiderült, hogy valóban bicskáról van szó.
Erre aztán a PTA összes helyiségében megindult a restaurálási folyamat**.

vintage1.JPG

Az egypengés eszköz teljesen fémépítésű, a'célból acélból, hogy stabil legyen és vágjon de sajnos semmiféle jelzés - se egyenes, se görbe - nem található rajta. A pengét nemcsak a Rozsda, hanem láthatóan a vashiányos előző gazda is ette rendesen.

vintage2.JPG

A markolat többrétegű, külső panelját műszaki szemmel megvizuálva gépi préselésű, alatta - nyilván - sima acéllemez fogja össze a bicskát. A panel valaha nikkelezett volt, de a Rozsda áldástalan működése és a nem túl tartós bevonat miatt a maradék pici foltok is lekoptak a restaurálás alatt.

vintage3.JPG

A szegecselés miatt - a vintage érzést érintő értékvesztő károkozás nélkül - nem szedhető szét, így alatta akármi írás is lehet.

vintage4.JPG

Az eredeti gyártási, származási helye teljesen ismeretlen, de - soha ne mondd hogy soha alapon - egyszer még kiderülhet. Ezt a mondást megcáfolandó, hogy a családban kinek a melyik őse és mikor szerezte és használta, az már sajnos (oka: R.I.P.***) teljes bizonyossággal kideríthetetlen. De szénacélként is egyértelműen mindent kibíró, tartós alkotás.

vintage5.JPG

A markolatpanelek szemrevételezése alapján az alkatrészek gyári készítésűek, az összeszerelés és az egész kés valószínűleg összevásárlás utáni kézimunka, ahogy manapság is szokásos, rendes szabványos, további fantázia nélküli derék kisiparos munkáknál.

vintage6.JPG

Az is valószínűsíthető, hogy az összeállítás vevői kívánságra lehetett másféle markolatpanelekkel is, ez az acélépítésű talán expedíciós, vagy hadi felhasználásra készült.

vintage7.JPG

A korát tekintve, stílusa alapján 55 és110 év közé tehető, ha valaki ráismer, ne tartsa magában értesítse a PTA-t közvetlenül itt, vagy a pta@trantor.huha villanyposta címen.

vintage8.JPG

Szokásos todományos pontosság okán, jöjjenek a méretek:
Pengehossz 79 mm, induló vastagsága 2 mm, markolathossz 105 mm.
A teljes vintage érzés kedvéért a háttérben 1929-ből, az ősök érdekes jövőképéről láthatók szemelvények.

 

* A műhely jellegű helyiség Északi sarkában, az ősök által felkupacolt anyaghalmaz. Kitűnő, akár 100 évre is visszamenő, újrahasznosítható anyagforrás.
** Kizárólag környezetkímélő módon, a zöldbékák ugrálását és a klímahisztérikák haragját kerülendően, vegyszermentesen.
*** Jótanács1: addig kérdezd az ősöket, amíg még tudnak válaszolni.
Jótanács2: ami most még nem igazán érdekel, azt évtizedek múlva bánni fogod, hogy nem kérdezted meg.

Szólj hozzá