2022. ápr 08.

Kulcskérdés arab módra.

írta: pithecus
Kulcskérdés arab módra.

motto: "Ritka művészet, ihlet és csoda: jégbarlangok és napfénypalota!" (S.T. Coleridge-Szabó L.)

A következő pengeforma egy időben általánosan előfordult a Földön, Port Royaltól Cameloton át egészen Xanaduig.
De most vizsgáljuk kulcskérdésként csak az arabus világban. Egy saif formát utánzó kiskés a PTA
Késmúzeumának következő bemutatandó szúró-vágó, azaz KÉS nevű eszköze a "One In Two"
kategóriában.

ku_ar1.JPG

Az már néhány agysejt aktivizálásával is feltűnhet, hogy ezt bizony nem lehet kulcskarikára fűzni.
De ne feledjük, hogy már óvodáskorban tudható volt, hogy az első verbálisan működő zárat az arablók találták fel. Irodalmilag ismert, hogy Ali, a baba is kulcs hiányában és nélkül "Tárulj Szezám" jelszóval nyitotta ki a barlang ajtaját. Tehát kulcsra tulajdonképpen nincs is szükségük.

ku_ar2.JPG

Annál is érdekesebb, hogyan kerülhettek ezek a kulcsok az arab világba, hacsak nem ismerjük Abu, a bagdadi tolvaj történetét. A kihallgatási jegyzőkönyve ugyan nem tér ki az európai túráira, de hát nem vallhatott be többet, mint amit rábizonyítottak. Európai kirándulása alkalmával, mint forradalmár összeszedett mindent, gondolván majd később eldönti mire lesz jó.

ku_ar3.JPG

A kés külön érdekessége, hogy egyes kutatók szerint az alapkoncepció a híres tengerész, Szindbád ötlete. Utazásai során Aprajafalván az erjesztett törpbogyószörptől úgy beantragolt, hogy megígérte a törpöknek a kettős alkalmazhatóságú, azaz ember-törp kést. Látható, hogy a penge oldható kötéssel van a kulcsnyélben és kibontása után külön törpnyelezhető. A törphasználati nyél anyaga északi-sarki diófa. A 440A penge oda-vissza szerelhető a felhasználó igénye és mérete alapján.

ku_ar4.JPG

A kés egy egyedi, eredeti arab másolat, (1 of 1) így a szakállborotválás nem volt opció a fenekedésénél. De a hamisítványa kapható minden jobb késboltban. Tehát vigyázat, mert hamisítják!

Szólj hozzá