2017. okt 29.

Krisz

írta: pithecus
Krisz

Folytassuk sétánkat a PTA törpkésmúzeumában...

A krisz (kris), ősmagyar fegyver. Valószínűleg a kristály, a tisztaság jelképe ihlette a nevét, ugyanis tisztánpusztán gyilokszerszám. Szalonnázni, csavartvágni, tollaságazni nemigen praktikus...
Pali (ma Bali) szigetiek, de még a palinéző (polinéz) sőt a mélánnéző (melanéz) rokon népek is használják. Pali szigetéhez is illik tudni, hogy a hét vezér népén kívül volt még néhány. Például a déli amerikkoknál a már említett Undok-hegységbéli barlangi bélák, ázsiaszertén pedig a palik népe, akikről már szintén esett szó Nepál kapcsán.
A palik törzse jellemzően kitűnően másol, így a mai krisz gyakorlatilag teljesen azonos az első ősmagyar példánnyal, amit Ázsiába vittünk, még a Sötét Ködök eljövetele (lsd: PNV) előtt. Íme mai hazájában, a rettenetes dzsungelben:
31.jpgManapság főleg az ifjú hölgyek használják, ha valaki nemtetsző akarja megbökni őket, akkor megbökik a krisszel. De idősebb hölgyek is használják, ha valaki nem akarja őket megbökni, akkor megfenyegetik a kriszükkel. Állítólag Sandakan a paraj tigris is használt ilyet EDC-nek. De amúgy is általános EDC bökő a palinéző népeknél.
31_31.jpgLátható a rettenetes veszélyessége, neki mindegy hogy valami áll vagy meggy, leböki.
Félő, hogy rövidesen betiltják, hiszen már egy régi bűnügy kapcsán is szerepelt. Az áldozat, a mátészalkai illetőségű néhai Gacsaj István egyéni vállalkozó szívében ugyanis duflakést találtak!

Szólj hozzá

törp EDC Kés