2018. jan 06.

nem Bowlee

írta: pithecus
nem Bowlee

Egy valódi Bowie kés. Nem kínai Bowlee! Irodalmi források bizonyítják, hogy Tom és Huck a húsz ujjukat megnyalták volna... Egy igazi Bowie-ért!
Nem, nem is Dzsonrambó, ne sértsük meg Bowie ezredest. Ez a késtípus néhány kisebb eltéréssel - a Jim fiúval ellentétben - túlélte az Alamót, sőt később azt a kis csetepatét is, amikor az északi gyárosok és a déli ültetvényesek összevesztek azon, hogy a nigger kinek dolgozzon. No igen, egy dolog a cowboy-romantika, egy másik pedig a tehénszaros csizma...

De ami igazi tudományos szenzációként robbant a művelt világban, az az, hogy az említett késforma sokkal régebbi a feltételezettnél. Eredete a kőkor elé, a sötét csontkorig nyúlik vissza. Hogy ma ezt a késformát "Bowie"-késnek hívjuk és nem "Ugh Uugh"-késnek, az mindössze azért van, mert Ugh a kést feltalálta, de az írást nem. És így nem volt ledokumentálva a feltalálás. Szerencsére több ép darab is fennmaradt az idők során. A PTA késmúzeumának példányát a bükki Szamárlyuk-barlangban végzett ásatás során találták. Pengehossza 100 mm, vastagsága 5 mm. Külföldi katalógusokban Asshole-knife néven szerepel. Már Szidni Fogsz, amerikkiai történészprocesszor, a híres ereklyevadász is érdeklődött utána...
2_3.jpgAz eszköz igazolja az ősi mondás - "itt a kezemben disznóláb" - eredetét is. Persze ezt is elérte a szájhagyomány útján terjedő mondások végzete, az évezredek során teljesen kifordult magából. Ilyen kést láthatott a nevezett ezredes, amikor az óhazában járt és valami félreértés folytán betévedt egy múzeumba. Erősen megragadta. Mármint őt a múzeumőr, amikor szuveníresíteni akarta az illető műtárgyat.
2_2_3.jpgÍgy történt, hogy az ezredes úr csak emlékezetből másolta a formát, elmesélte a bátyjának, aki egy hokedlin mindjárt le is skiccelte, háromszorosára felnagyítva.
A markolatra viszont ügyelt, hogy emberkéz méretű legyen. Így készült az első Bowie-vaskés és élte reneszánszát a forma. A bennszülöttek is hamar átvették, mint Tom A. Hawk ezredes találmányát az indiánbaltát. Állítólag Shiting Bull, a büdösláb-indiánok főnöke is igazi Bowie-t használt a Tripper Creek-i csatában.
Hiába hinnénk, hogy már elrepült felette a könyörtelen idő rettenetes vasfoga, de a forma túlélt mindent...

Szólj hozzá

EDC Kés