2018. jan 27.

Golyós csiga

írta: pithecus
Golyós csiga

Na szálljunk le a Földre, pontosabban a földre. Az ősi Taknyoncsusz faj egy újabb példánya került a PTA Késmúzeum Kiridashi részlegéhez. A kínaiak még fel sem találták a sárgaságot, amikor ő már létezett.
19_1.jpgAzaz ismét egy megvasult csiga. A Raspolyicus gyagyaus, magyarul a Golyós Csiga. Házon kívül szemmel láthatóan becsavarodik. Házon belül meg pláne. Hazánkban is mindközönségesen eléggé elterjedt. Miután a bolondok megszüntették a bolondokházát - illetve új bolondokkal töltötték fel - kiszabadult és azóta szabadon kószál. Ha nem böködik - fafej lévén - nem közveszélyes.
19_19_1.jpgA szokásos fúrás-faragás az alapfelhasználáshoz tartozik, írástudók akár ceruzát is faraghatnak vele. De túlélőhelyzetben nagyszerűen lehet vele a húslevesbe darabolni a jancsipaprikát, sőt reszelni a szerecsendiót is! Felhasználási területét csak a fantázia hiánya korlátozhatja.
19_19_19_1.jpgTeljes hossza begolyózva 140 mm, pengehossza 60 mm, élhossza 35 mm, vastagsága 3 mm. Anyaga a T12 acéllal közel azonos TSTM reszelőacél. A kis faháza diófadarabka. Minden porcikája preppermód újrahasznosított anyagból - beleértve a méhizzadmányt is - középkori eljárással készült.

Szólj hozzá

EDC Kés