2018. már 31.

Tanto BASZKI

írta: pithecus
Tanto BASZKI

A PTA - BASZKI (Pithecus Tudományos Akadémia - Bambusz Alapú Szerszámok és Kések Intézete) új, felbecsülhetetlen értékű darabbal gyarapodott.
46.jpgEgy valódi Nippon származék az Ewo korszakból, Tokasalona sógun uralkodásának idejéből.
Tradicionális tanto, a Miyamano prefektúrabeli Kukikobaki mester gyártmánya. Anno, amikor a szamuráj legatyásodott bevitte a vasat a MÉH-be és szerzett Kukikobaki san műhelyéből egy bambuszból készült másolatot. Hogy úgy nézzen ki mintha... Persze ez csak áltatás volt, mert Tokasalona sógun összeesküvést sejtett a "belenyomom a tokba" kifejezés mögött is, ezért a tokokat betiltotta.
46_46.jpgAz akkori rendszerváltás jócskán megnövelte a szamuráj-munkanélküliséget. Mivel a közmunka még nem volt feltalálva, így a jólét bizonyítására, a munkanélküli hajléktalanok statisztikai ritkítására a saját szakképzettségüknek megfelelő munkát, a szeppukut (gajdzsinul: harakiri) találták alkalmasnak. Az állami jelmondat: "Jól jön egy kis szeppuku, mert nem leszel szépkorú!" És ezzel a nyuggerkérdést is megoldották. Tokasalona sógun szerint 47k szem rizsből meg lehet élni, így aki akart az megmaradt.
A késen egy deka makulát sem találtam, valószínűsíthetően szeppukumentes. Legfeljebb egy próba-hasbaszúrást csinált vele az előző ronin tulaj...
46_46_46.jpgEz egy különösen értékes darab. Ilyen már sehol máshol a Földön nem található, kizárólag a PTA - BASZKI Késmúzeumában. Ez az utolsó darab a világon. A laminált penge vágóéle kemény bambusz, a pengetest rugalmas bambusz, a markolat pedig kemény és rugalmas bambusz.
46_46_46_46.jpgA pengehossz 112 mm, vastagsága 7 mm, a kés teljes hossza 201 mm. Súlya csak 36 gramm. Teljesen fémmentes, így tenorista operaénekesek és diszkópusszik is hordhatják, fémkeresőkapun keresztül is.


forrás: Yasuhiko Takiguchi - Seppuku, Pithecus Nagy Világtörténelme, A való élet.

Szólj hozzá

EDC Kés