2022. máj 06.

Indián kulcskérdés.

írta: pithecus
Indián kulcskérdés.

motto: "A lónak négy botlikja van, mégis meglábik." (tollashát indián közmondás)

A kulcskérdés kezd eldurvulni. Érdekes formájú kést kapott nemrég a PTA Késmúzeum a tengerentúlról.
Az eszközt Kéttollú, a tollashát indián juttatta el némi tüzesvíz(zel) fejében. Mondván hogy már nem akar többet se békát nyúzni, se többet skalpolni, viszont a névadó kulcskését szeretné jó kezekben tudni. Arról nem is beszélve, hogy már állandóan arra emlékezteti, hogy ha beadja a kulcsot, megérinti a halál kaszája*.

kul1.JPG                     

Maga az eszköz egy kulcsból készült még a régmúltban. A valahogy, valahonnan beszerzett acélneműt "valamire majd csak jó lesz" alapon privatizálták. De mivel az indián törzs nyitott volt, sehol egy zár és a lakatlan prérin sehol egy lakat, így egy időre rozsdatáp lett a jó szénacélból. De eljött az újjászületés. A rezervátum elszegényedett, azt hitték nem maradt egy vasuk sem, amikor előkerült a vaskulcs.

kul2.JPG                      

A penge minden része borotvaéles, gyakorlatilag bármilyen fogásnemben praktikusan használható vagdalásra. De pattogtatja a szőrt is és látható, hogy egy tollból simán csinálhatunk vele két tollat, és akkor már mindjárt témánál vagyunk. A skalpolási képesség tesztelésére alanyként nem vállalkozott senki.

kul3.JPG                     

De ha szalonna, hal, veréb** vagy béka természetbeni sütögetésére támad kedvünk, faraghatunk vele nyársat is. Na jó, indián munka, de akkoris!

kul5x.JPG                            

A nyárs cifrázása már egyéni hobbi. A PTA tesztelőcsapatában senkinek sem írták elő nyugtatónak, de a lehetőség bárkinek adott. A megfelelő fogással - nyafogás nélkül - bármiféle cifrítás elvégezhető vele.

kul4.JPG                 

A kés nyele csúszásmentesítetten recés, mert használat előtt illik a vértől és zsírtól megmosni a kezet. A tiszta, megszárított kézzel pedig semmi sem csúszik, legfeljebb a Badacsonyi. Le. Az meg Kéknyelű, nem fekete.
A kés egész felülete melegbarnítással van feketítve, ezért a BKM*** és még néhány késjogi szervezet maximális támogatásáról biztosította.



* Tollashát nyelven hagyományosan kaszának nevezik a sarlót is. (a ford. megj.)
** Passer domesticus. Mai áron 25 000 Ft/darab. Ha meglátják. Hogy elkaptad. Százhúsz éves
szakácskönyv egy pikniken még 8-10 verebet javasol a nyársra fejenként. Boldog békeidők...
*** BKM = Black Knives Matters

Szólj hozzá