2022. máj 23.

Anne Bonny kulcskése.

írta: pithecus
Anne Bonny kulcskése.

motto: https://www.youtube.com/watch?v=Kf0VO2_4iB0

A kulcshelyzet egyre csak durvul. Félszakáll kulcskése után előkerült Anne Bonny kulcskése is, ami kalózhölgyhöz illően kicsi, praktikus és sokcélú lehetett akkoriban.

anne1.JPG

A hölgy nyilván piperézni használta, nem belezni. Bár a szakma gyakorlása után, kabinja magányában, a legendák szerint - idegnyugtatóként - nagyon decens virágkarókat faragott a kiskéssel.

anne1b.JPG

Az eszközt állandóan magánál tarthatta, hiszen a kulcskarikára felfűzve is állandóan üzemkész volt. Kulcskénti használatára pedig nem volt szükség, a hajón ugyanis nem kellett zárni semmit. Miután az egyik kalózinason lopkodás miatt nemváltó műtétet végzett, a legendák szerint pont egy ilyen kulcskéssel. Lehet hogy pont ezzel.

anne2.JPG

A tengeri használatnak megfelelően természetesen az egész eszköz rozsdamentes, ahogy a cathay-i kereskedőktől beszerzett anyagok tekintetében ez már akkor is minimumkövetelmény volt.

anne4.JPG

A kiskés Port Royal tengerbecsúszott romjai alól került elő és Jamaikai rezidensünk juttatta el a Késmúzeum KUKI (Kulcskések Intézete) részlegéhez. A restaurálást a PTA összes helyiségében végezték a szakemberek.

Szólj hozzá