2022. jún 14.

Rézszifó a Trantorról.

írta: pithecus
Rézszifó a Trantorról.

Egy valódi Xiphophorus pithecusi var. cupra, a trantori kardfarkú robothal* egy példánya került a
Késmúzeum kiállítási tárgyai közé. Mire a 27 815 fényévről ideért, kissé megviselt lett, pedig térhajlítással küldte R. Daneel Olivaw, a PTA trantori rezidense. Kiállításképessé restaurálása a Késmúzeum szakembereinek érdeme.


xiph1.JPG
A nevezett robothal a teljesen állati élet nélküli Trantoron készült, ott a gyermekek okulására és
szórakoztatására gyártják és tartják a szökőkutak medencéjében. Persze időnként elromlanak, kimerülnek és nem emberek lévén nem cserélnek benne alkatrészt. Ezeket újrahasznosításra összeszedik.
"Gyűjtsd a szifót és a péret, ha a természetet véded" - tartja a helyi kiscserkész mondás.


xiph2.JPG
A szifót az iskolában, alsó tagozatos faragórán használják, hiszen a tűéles hegy és a holkeres leélezés fúrni-faragni kiváló. A robotpérhalat pedig leadják a RÉH**-nek, ahol darabonként 1 Batkát*** kapnak érte, mint újrahasznosítható alkatrészbázisért.

xiph3.JPG
Tökéletes szúróhegy és borotvaél jellemzi a késsé avanzsált robothalat. Egy papíralapú információs világban a papír szeletelésére és esetleg az információt tartalmazó papír borításának, csomagolásának bontására is alkalmas. Villanylevél ilyetén bontása viszont rázós lehet.

xiph4.JPG
Az éle borotválkozásra is alkalmassá tenné, de a késforma fületlenséget, esetleg részleges orrhiányt okozhatna, így nem javallott. Egyéb alkalmazásának lehetőségére csak a fantázia hiánya szabhat határt.


* Magyar neve rézszifó, de nálunk még nem kapható.
** Robot És Hulladékhasznosító Kft.
*** A Trantoron rendkívül értékes anyagból, fából készült fizetési eszköz.

Szólj hozzá