2017. okt 17.

Nepál

írta: pithecus
Nepál

Nepál... Ősi magyar föld. A - nem túl meggyőzően - tiltakozó szüzek mondogatták a paliknak, hogy "ne Palika, ne Pali, ne Pál, ne Pál", így lett a vidék neve Nepál. (v.ö. patópál, pipál, samopál...) A főváros, Kétmandula (Katmandu) neve is mutatja, hogy egy tőről származunk. Mint két mandula.

Kukri... A nepáli hurkák használják. De nem mindegyik. A véres hurkáknál kötelező EDC, a májas hurkák viszont - elvből - soha nem alkalmazták a konyhán kívül.
A lelet, a már számtalan világrengető anyagot adó Nuqupina Chakima-i kolostor kősziklái alól került elő és a Pancser láma arrajártakor - népeink rokoni kapcsolatára való tekintettel - sziklástól megszerezte a PTA törpfegyvermúzeumának.

40.jpg
Ha igazándiból megvizslatjuk, egy ősi törpmagyar konyhaeszközt látunk magunk előtt. A neve is mutatja, a kukori vagy a kukurikú hangutánzásból rövidüléssel származtatható. Hogy a kakashang rövidítése azt jelenti-e, hogy ezzel csapták le a kakas fejét, mintegy megrövidítve őt, vagy a formája hajaz a kakashaj-tarajra, esetleg félelmetessége a borzalmas kakassarkantyúra, ez még tudományos vita tárgyát képezi.

40_40.jpg(a kép csak illusztráció)

Látható milyen zord, jeges körülmények között élnek szegények, most éppen elhevertek egy kicsit.
A véres hurkák és a májas hurkák békésen megférnek egymással, de harci fegyvernek csak a véres hurkák használják a - nevezzük most már magyar nevén - kukorit.

Szólj hozzá

törp EDC Kés