2017. dec 02.

Skalpvadász

írta: pithecus
Skalpvadász

Ha már az indiánoknál tartottunk... Untatamunka közharcos hasznos ismereteket diktált Golyós Tollnak, a törzs írástudójának. Természetesen - mint Indiánföldről általában - most is Ronda Ló (Ménrút) néptestvérünk segítségével jutott némi információ és egy eszköz a PTA múzeumának tulajdonába.

Íme a "Tanuljunk könnyen, gyorsan skalpolni" füzetsorozatból "A kis skalpvadász" (A skalpolás alapjai) című részhez mellékelt segédeszköz. Figyeljük meg a finom, félig fogazott (a Tripper Creek-i indián nyelvjárásban "half serratad") pengét a körvágáshoz, a lefejtést alátolással segítő széles, éles pengevéget, és a tolóerőt segítő alakos markolatvéget. A penge ősi formája profilból kellemesen agresszív, egy graboid, esetleg egy sas külső evőszervére hajaz, illetve tollaz. A szarubakni az istenek, konkrétan a Bölényisten segítségét hivatott megnyerni a műveletlen művelethez.
92.jpgA hasznos kis ismertető szerint az apró indiánkölyök előbb szerezzen jártasságot a patkány, szürkemókus, mormota, prérikutya, stb skalpolásában. Az iskolában is legyen szorgalmas. Íme az irokéz (Író Kéz) törzsbéli Makuka (Mutyi Szotyi) skalpolásórán hibátlanul elkészített röpdolgozata :
9292.jpgSikeres vizsga után a kölyök - szigorúan 14 év alatt - átmehet skalpolósat játszani a másik törzshöz, mert az csak egy gyerekcsíny. A gyermekkor végén viszont már óvatos legyen, hiszen ő is skalpolható lesz. Hacsak nem a Törzsfőnök kedvencei közül való...
Persze nem mindenki ilyen igyekvő, nem mindenkiből lesz kiváló skalpoló. Nézzünk egy másik röpdolgozatot.
929292.jpgUgye hogy rémes. Ez Sunyy Roca (Lyukas Gumi) elégtelenre minősített dolgozata. Látható a végtelen nemtörődömsége, lustasága és hogy idegen tollakkal büszkélkedik. Na mindegy, nem ő az egyetlen...
Teljes hossz 145 mm, a penge 65 mm, tehát még a rezervátum őre sem tud és nem is akar belekötni a portyázni induló tanulóba.

Szólj hozzá

EDC Kés