2018. jan 27.

Kirpan

írta: pithecus
Kirpan

Na, a sok bowlee kés helyett nézzünk már egy rendes, komolyat. Minden hátsó gondolat nélkül :-). Ecce kirpan! Egy rendes, nem sündisznósított. E'má' döfi! Hogy miért?
A végére mindenki derül.
17_1.jpgMint a feliratokból kiviláglik, az indiai Hindusthanban, a lapos, sima, szikhes pusztán készült Rasp Szingli, a guru kirpanja. Az első és utolsó. Egyben. A guru halála után jó pár évvel személyesen juttatta el az egyedülálló eredeti kirpanját a PTA-nak, tudván hogy a Késmúzeum tisztelgő tisztelettel tisztelt tiszteletbeli ereklyéje lesz.
17_17_1.jpgA szikhta részére egyébként a Hyderamaty Egyetem mellett működő Nemzeti Suskalógiai Kft-ben dr.Marharasta személyesen végzi a bevizsgálást, természetesen illő suskamennyiségért. És bele is veri a pöcsét, ami olló. Ami - figyelembe véve hogy szikheknek készül - maximális hozzáértést tanúsít.

A penge hossza 150 mm, vastagsága 6,5 mm, a kirpan teljes hossza 257 mm, anyaga HinduSteel HRC 62. A markolat csatornapáka-réz, fagyalu-fa, szekrényrúd-fa, antenna-rézcső, fakapu-rézütköző. Tokja - mivel tiszta rézből volt - Rasp Szingli reinkarnációja szerint sajnos még északnyugat Indiában eltűnt. Szerinte néhány fémgyűjtő ott is maradt...
Figyelembe véve a mai iszonyokat és a személyes tapasztalatot szvsz készül majd hozzá autentikus rejtett tok... Mondom majd. Merthogy rendkívül jó fogású, masszív, borotvaéles vallási jelkép.
17_17_17_1.jpgApropo, kapu. Itt a 8 cm-es kiskapu! Az ember szikh-nek vallja magát és minden rendben. Számos helyen ugyanis törvényesen kinyilatkoztatták, hogy a kirpan nem fegyver, hanem vallási jelkép. Tehát egyenrangú az akasztófával, a shurikennel, és a stb hasonlovakkal... Azokat pedig nem tilos nyíltan viselni.
És ugyebár itten kéremszéken állítólag mindenféle, többek között főleg vallásszabadság is van. Mindenkinek joga, sőt a megfelelő poszton kötelessége, bármekkora marhaságot elhinni. Vagy legalábbis úgy tenni.
Tehát ha beleköt valami sündisznó a késedbe, irány a slambuccman, FASz-TASz, TVA, AI, LFS, Brüsszel, NATO, ENSZ, stb, hogy vallásodat rendőrcsizmák tiporják...

Szólj hozzá

EDC Kés