2018. jún 30.

Mini-kardél

írta: pithecus
Mini-kardél

motto: "Spangli iacta este!"

Kisméretű, könnyedén hordozható EDC, sőt CIA mini-kardél. Eredeti ősmagyar eszköz az őshazából. Ezzel tudták gyakorolni eleink a szép, régi néphagyományt. Nem kellett cipelni a bulikba a törvényi előírások szerinti, minimum 80 cm-es böszmenagy kardot, a buli végén mégis tudott mindenki az ősi virtus szerint kardélre hányni.
53.jpgA kalandozások során rendszeresen alkalmazták a kardélre hányást. Messzebb jutottak mint gondolnánk, még az ángliusok földjére is. (forrás: PNV) De a kumisz ott is komisz. Az'tán a buli után gyorsan - szinte repülve - visszajöttek. Bizonyíték Angolország meglátogatására a mai napig világszerte használatos hunglish kifejezés, a "taccs-and-go".
53_53.jpgA penge a jól bevált T(áltos)12 acél, 7 cm hosszú, 5 mm vastag, a teljes hossz 13,5 cm. A kecses alak és a kis méret a decens hölgyek kedvelt jurtai gyakorlófegyverévé tette, hiszen az ősidőkben az emesék is gyakorolták a kardforgatást és a kardélre hányást.
A kardforgatást szabványos két lófa... ööö... lófaroknyi kötél végére kötött karddal végezték fej felett, de ez egy másik történet lenne...
Bárkinek, uracsoknak és parasztoknak is végtelen lehetőséget biztosított a jurta sarkában az otthoni gyakorlásra. Szárazedzés esetén még rocska sem volt szükséges hozzá.
Az eszköz többfunkciós, megfelelően alkalmazva, kiváló bordaterpeszként is szolgálhatott.
53_53_53.jpgEdzőtábori csendélet az ethyleunorumi csatamezőn, a germanuszok elleni kardélrehányó EB döntője előtt. A híres ókori krónikus, Szilvóriusz Detoxicus szerint a végén lemostak minket...
53_53_53_53.jpgA későbbi visszahányó eredményét nem jegyezték fel. Képünk illusztráció, a PNV (Pithecus Nagy Világtörténelme) modern - a mai kor szintjéhez illeszkedő - képes kiadásából.

Szólj hozzá

EDC Kés