2018. sze 30.

Csillag seax

írta: pithecus
Csillag seax

Ifjaknax sex, öregeknek seax! Egyre jobban kedvelem a PTA Késmúzeum legújabb szerzeményét... :-)
Tiszta, nemesen egyszerű vonalak, maximális funkcionalitás, mindemellett esztétikai élvezet. Ez a seax. És természetesen a hozzáértők rögtön látják, egy igazi magyar késforma, jelenleg a cakliban él tovább.
69.jpgEmlékezzünk Ménrút és Tyrker esetére, sokan kalandoztak akkoriban (is) nyugat felé (is) és vitték magukkal a fix divat szerinti késformát. A pengehossz 7,5 cm-től (akkor is voltak elmebeteg politikusok? :-) ) több mint 50 cm-ig terjedhetett. Igazi EDC volt a legkisebb is. Vadászkés, fafaragó szerszám, evőeszköz vagy akár ellenbelező fegyver. Kitűnően érzi magát a természet lágy ölén, még a zord északon is.
69_69.jpgElterjedése bizonyítja, hogy mindenhol terjesztették a jó magyar csodaszarvas(a)t. Az angelek szigetétől a transylvóriumi depipákig, hunban sőt avarban is talált a hálás utókor ilyen formációt és akkor még a szandál, jómata, vizi és hegyi gót vagy germanusz leleteket nem is említettük. A viselési mód - a tokban éllel felefelé - még a ránk ferde szemmel néző nihoni tesókat is megihlette.
Az angelus elnevezése, a broken-back seax (törött hátsó, repedtsegg) is bizonyítja a magyeri kapcsolatot, hiszen még kontinentális korukban nagy valószínűséggel néhányszor szétrúgtuk az illető testtájékukat. Cserébe viszont megkapták a nevezett eszköz know-how-ját.
69_69_69.jpgKemény tesztelésnek vetettem alá. A kacsazsírt vitte mint a vajat! A kitűnő hegykialakítása specnyársalásnál ideális nyúltűzdelővé teszi. Alapnyársalásnál is kitűnik a hasítottkörmű sörtés jós(z)ág hővédő pajzsának formára alakításának alkalmasságával, illetve a hőkezeléséhez szükséges segédeszköz elkészítésének egyszerűségével. Még csillag(tök)rombolónak is alkalmas!
69_69_69_69.jpgJelen példány pengehossza 125 mm, vastagsága 7 mm, teljes hossza 235 mm. A penge anyaga természetesen az ősmagyar T12 (Táltos12) acél, a markolat fagyalufa és a közkedvelt marhavelőscsont.

Szólj hozzá

EDC Kés