2018. sze 30.

Japán törpkiridashi

írta: pithecus
Japán törpkiridashi

Aki abban reménykedett, hogy a PTA elfeledkezik a törpökről, az csalatkozik. Most egy különleges reszelőbőrűt mutatunk be, a Raspolyikus mikromin var. hupikekius-t. Japánban manapság ólomüveg-akváriumban is tartják ezt a fajta, háziasított törpekiridashit. A sugárzó szépsége miatt.
64.jpgJelenlegi fő élőhelyét bizonyítja, hogy a sakura season idején képes még a fára is felmászni, csak hogy közelről tanulmányozhassa a virágokat. Ez egy japán Hss-nél természetes, de egy mikrokiridashinál azért furcsa. A furcsaságról képes riportot készített a Tik-Mony Daily, japánban kiadott angol nyelvű napilap is. (a kép szíves engedélyükkel)
64_64.jpgMértékadó todományos körök véleménye szerint a törpkiridashi eredetileg a Brobdingnag-szigetről származik, onnan terjedt el világszerte. Ejrópába először Oroszlánszagú Richárd háromkeresztes vitézei révén került be, az erényövek lereszeléséhez használták. Egyébként sós és brakkvízben is jól elvan és a kor is jól áll neki.
64_64_64.jpgTeljes hossza 64 mm, vastagsága 1 mm. A többi adatot mindenki saccolja meg a képek alapján. Minden törpkésgyüjteménynek díszére válik. Jelen példányt a tiszteletreméltó Tsuki Muyakata kisasszony, nyugdíjas gésa ajándékozta a PTA Törpkésmúzeumának, miértis hálánk örökké a nyomában fog loholni.

Szólj hozzá

törp EDC Kés