2019. okt 05.

Guppius Raspolyicus

írta: pithecus
Guppius Raspolyicus

Ismét a PTA KAKI (Kiridashi Alkalmazáskutató Intézet) tulajdonába került egy elpékesztő
ritkaságszámba menő megvasult kiridashilény az élesfarkú guppi (Guppius raspolyicus var. nyissz P.).
Ez a megmaradt, egyetlen ismert példány alapvetően kínai származék, régi tisztelőnk Ki-Phing Tam, a PTA leveledző tagjának hagyatékából került elő. Ott sárkányfarkú guppi a neve, valaha előfordult a sós-, édes- és keserűvizekben is. De valaha fellelhető volt a Nagy Korallzátonyon is, ahol farkával törve a mészkövet, csemegézett. A kép valóságazonos rekonstrukció.
86.jpgDe alapvetően magyar gyökerei vannak. Keletkezési legendája szerint egyes élőlények, ha meglátták a varázslatos Csodaszarvasunkat, az abban a szempillantásban átlényegültek vassá. Természetesen csodaszar-vassá. Ilyen lények csoportjába tartozott halacskánk is. Ez (is) bizonyítja a kínai eredetet, no meg azt, hogy a "kici, occo halackat" már a történelemelőtti korokban árulták a kínai kereskedők, Gupp-ink Van néven. Az'tán mikor arrajártunk néhány bizony megvasult.
86_86.jpgAz adott példány befoglaló hossza 70 mm, a vastagsága 4,8 mm, az élek 25+25 mm-esek. Anyaga jóféle TSTM ráspolyacél. Zsinórra fűzve, vagy zsebtokban EDC-re is jó lenne, ha nem lenne felbecsülhetetlen értéke...

Szólj hozzá

EDC Kés