2021. máj 20.

Az atlantiszi.

írta: pithecus
Az atlantiszi.

 

Felbecsülhetetlen értéket képviselő, ősi eszközt sikerült beszerezni a PTA Késmúzeumának. A szerzés "mikéntje" felett repüljön el az idő kegyetlen vasfoga...
A késformájú tárgy alapja a kapcsolódó történelmi források* szerint a Liliputi-öbölben őshonos óriás törpekardhal (Giant gladionanus var. L). A nevezett pisces-féle különleges felépítésére már a Gu.e.** időkben is felfigyeltek, Mildendoban*** külön todományos tanácskozás volt a felhasználási lehetőségek kidolgozására.

hal_k.JPG

Az új lehetőséget az atlantiszi kereskedők megjelenése adta, akik nemcsak a frissen fogott halakat, de még a megkövült halcsontvázakat is felvásárolták. Ki is pusztult a faj, dr. Gulliver már nem is említi a közismert útleírásában.

hal1a.JPG

A nagy kereslet oka az atlantisziak titkos találmánya, a 3D-s galvanizátor**** volt. Az óriás törpekardhal felépítése ugyanis különösebb átalakítás nélkül alkalmas volt egy, a markolat végén pecséttörővel rendelkező, elegáns borítékbontó-papírvágó kés készítéséhez. Persze a sok kézimunka miatt az eszköz már a maga korában is elpékesztően drága volt, így akinek sikerült szert tenni egyre, az befutott embernek érezhette magát.
Jelen darabnál maradva, az alaphalat először szét kellett szedni és a megkívánt anyagminőség szerint  csoportosítani. Ezután tehették be a galvanizátorba, külön a vas, réz és orichalcum darabokat, majd átgalvanizálódás után következett az összeszerelés. A microserrated penge nem kívánt külön élezést, természetes állapotában is kellően éles volt.

hala.JPG

Sajnos Atlantisz pusztulatával a technológia és a 3D-galván eljárással készült tárgyak legtöbbje odaveszett, a néhány külföldre került példány tulajdonosai talán nem is sejtik, milyen kincs van a birtokukban.

 

* forrás: PNV (Pithecus Nagy Világtörténelme)
** Gulliver előtti
*** Mildendo, Liliput fővárosa
**** A 3D-s galvanizátor nem a tárgy felületét vonja be, hanem az egész tárgy anyagát cseréli ki a galvanizáló anyagra. (Encyclopedia Pithennica)

Szólj hozzá