2022. máj 12.

Kulcskés, kalóz módra.

írta: pithecus
Kulcskés, kalóz módra.

motto: https://www.youtube.com/watch?v=AOA6qRMghxg

Az Úrnak 1685. esztendejében a híres kalóz, Captain Alistair Semibeard* karavellája szigetet ért a Karib-tengeren. A sziget névtelen volt, de ez a fedebet** sem érdekelte. A sziget lakatlan volt, viszont volt a hajón egy akkoriban szokásos lakatos-puska- és ágyúműves mester. Mikor partra szállt, azontúl nem volt a sziget lakatlan, elnevezték Lakatos-szigetnek***. A kapitány megbízta, hogy készítsen a hódítás emlékére, a feleslegesen magukkal hozott kulcsokból egy emlékkést.
Így került a kés megmarkolatának egyik oldalára az 1685-ös évszám.

kalo1.JPG

A másikra pedig a kapitány trigramja, a CAS.

kalo2.JPG

Az eszköz megmarkolata egyértelmű, a várható kincsek hiányában, emiatt elzárásának szükségtelensége okán a kulcsok célszerűen felhasználódtak. A penge, a mafla hajószakács miatt - aki eltört egy konyhakést - új életre kelt. A kiegészítő frinc-francok minden jobb kalózhajón megtalálhatók voltak, beleértve a hajósinas által eltört iránytűt. A penge bezárt állását az abból kiszerelt mágnestöredék biztosítja.

kalo4.JPG

Ha a hajóorvos valakinek nyugimunkára kaktusztüske-hegyezést írt elő mint terápiát, annak a kapitány kölcsönadta ezt az - arra is megfelelő - eszközt. Egyszer aztán valaki elfelejtette visszaadni és egy trópusi ciklon miatt el is hányódott. A kés is.

kalo3.JPG

Később ugyan meglett a matróz zsebében, de akkor már ott is maradt. Az örökösök örököseinek örökösei, hallván a kulcskérdés fokozódásáról, elküldték a PTA-nak a régi relikviát. Így lett a Késmúzeum KUKI (Kulcskések Intézete) szekciójának megbecsült kiállítási tárgya Captain Alistair Semibeard, a híres kalózkapitány, azaz Félszakáll kulcskése.

 

* Egyszer, még kalózinas korában rossz helyen állt az ágyú mellett és a fél arcát-szakállát leégette a láng. Többet nem is nőtt ott szőr. Ezért nem is lett Sir, mint egyik-másik szaktársa.
** Irodalmi hivatkozás: E. F. Russell - Halandzsa.
*** A mai tengerészeti térképeken : Locksmith-island

Szólj hozzá