2018. jan 27.

MacDubh

írta: pithecus
MacDubh

motto: "Nemo me impune lacessit."

Érdekes dolog jutott a PTA Késmúzeum tulajdonába tisztelt rokonunk és PTA tag, MacAtilla valóságos és titkos Bogáncslovag révén. Egy valódian hamisított ősi skót sgian dubh. Bár elméletileg lehetne ír skain is. És rajta van a Hétvezér-jel is. Szóval rokon...
Mert olyan ősi, hogy állítólag egyszer, ahogy felkelt a Nap, úgy MacKelt a kelta pék is úgy kelt, hogy megálmodott egy cuki kis kést. Ez sült ki belőle... De aki nem látja a markolaton a turulfejet, az nem igaz magyar.
22_2.jpgA (meg)zavarodás elkerülésére maradjunk a sgian dubh-nál. Tehát skót. Vagy ír. De lehet magyar is. Báááár... a kékes árnyalatú pengeoldal a fehér karcokkal jelzi a skót zászlót, a liláspiros oldal a skót nemzeti jelképet, a bogáncsvirágot.
22_22_1.jpgAnyaga a népszerű 420-as, née KO13 acél. Eredetileg - még a múlt évszázadban - egy (Mikov) kenyérszelő volt, de mint köztudjuk, ez az anyag nem nagyon csípi a hajlítgatást... A színezés hatását a maradék darabon teszteltem. Durván élencsapva.
Az eredetihez képest semmi sem változott. De persze ez lényegtelen, hiszen a haggis-t így is úgy is viszi. A pengevastagság 1,8 mm. pengehossz 84 mm (3,5" alatti!), szélesség 22 mm, a kés teljes hossza 175 mm.
22_22_22_1.jpgA kés - ókori eredetének megfelelően - nagyon rossz állapotban, kosárban, különféle aklakú darabokban érkezett a múzeumhoz. A restaurálást a Pithec Művek végezte, MacMacc mester, szakfőrestaurátor vezetésével. A pengéről már esett szó, a markolat a szokott anyagokból áll, rézküszöb, fagyaludiófa, nagyitehene-szarva, marhavelőscsont, kilapított TV-antenna rézcső, kismegszakító-tekercs-drót, műgyanta, a tokban puha agancsosbőr csík. És - skótokról lévén szó - néhány hagyományosan diszes olcsókő.
És nem véletlenül van neki tokája.
22_22_22_22_1.jpgÉs ismét egy "kiskapu", mint a kirpan esetében. A sgian dubh még a Jukéjben is a hagyományos tradícionális öltözet része, nem tartozik az ottani hülye ("...angolok, angol hülyék") késtörvény alá. Tehát legyünk igaz skótok! És állítólag - szavahihető skót cimborám szerint - a skót sünök értelmezni is tudják a látott szituációt...
Bár ha belegondolok hogy ha valaki skótszoknyában, skótdudát fújva menetelne a Stefánián, az itteni sünök se méricskélnék hogy mekkora lóg ki a kilt alól. Mármint kés...

Szólj hozzá

EDC Kés