2018. feb 10.

Disco

írta: pithecus
Disco

motto: "Aki ismeri őseit, látja a jövőt." (ő.p.k.)

Egy ideje, eléggé el nem ítélhető módon figyelmen kívül hagytam az ősi csontkori leleményeket. Pedig közben gyarapodik a PTA Késmúzeum egyik őskori szekciója, a CSOKI (Csontkutató Intézet) is. De majd most... Folytassuk (megint) egy disco-késsel.
Íme a "disco-special-bones", amit egy ősi bár-langban* talált a dr.Kövi Dinka által vezetett PTA kutatócsapat. Külön megdöbbentő felfedezés volt, hogy az eszköz nyelén az akkoriban még nem általános lyuk és benne kemény pöcök látható. Persze disco...
32_1.jpgEgy leszarvazott őz és egy marha frigye. Teljesen rozsdamentes! Sőt fémmentes, hiszen akkoriban a vasérc és a kavics egy árban ment. Viszont a jóminőségű csontot aranyárban mérték... volna, ha tudják hogy mi az az arany. De lényeg a lényeg, a bejáratnál a kőkapu csak a kőbaltát jelezte, így végszükség esetére a csontot simán be lehetett csempészni a buliba. Rücskösen is, de az nem volt olyan praktikus.
32_32_1.jpgFigyeljük meg az univerzális pengeformát, ami az ősöknek lehetőséget biztosított a vágásra, nyeszetelésre, puhításra, sőt a tökönszúrásra is. A speciálisan kialakított különleges markolatforma, a szükségletnek megfelelő fogásváltással, számos elképesztő alkalmazást tesz lehetővé.
A felvételek készítése közben derült ki, hogy a "lebegés" akkoriban sem volt lehetetlen, sőt a maradék anyag** még a késre is hatott. Jóféle anyag lehetett, ma már a korcsult nemzedék nem jut ilyenhez, nem is bírnák...
32_32_32.jpgAz eszköz gyönyörű példája a "mindent megeszünk, ami viszont nem rágható el, abból eszközöket készítünk" ősi elvnek. A modernségét jelzi hogy univerzális, egy mozdulattal áttehető balkezes üzemmódba, továbbá ma is használható, a szokásos módon detektálhatatlan önvédelmi EDC.
A pengehossz 80 mm, szélesége 35 mm, vastagsága 4 mm. Az eszköz teljes hossza 145/165 mm.
A késhez, a mellette megtalált patkánybőrön olvasható certifikázás-töredék szerint örök garancia*** járt.


lábj.:

* A "bár-lang" az ősmagyar ősök idejében, egy főleg éjszaka látogatott, hosszú földalatti
szórakozóhelyet jelentett. Az elnevezés később, a kőkor végét jelző nyelvújításkor egyszerűsödött "barlang"-ra, majd a korabronzkori recesszió - a nagy barlangi világválság - elfeledtette eredeti jelentését és funkcióját. (forrás: PNV /Pithecus Nagy Világtörténelme/)

** Irodalmi adatok utalnak az "Ysa pur" márkájú anyagra, ami a "paradisum"-ba repítette a vele megszívatottat. Jellemző az akkori viszonyokra, hogy "tilutoa uola" és a vétőket Archangelsk-be deportálták. (forrás: PNV)

*** A töredék hiteles fordítása:
"...Bár az eszköz a legkiválóbb, kőkor előtti anyagokból, gondos technológiával készült, előfordulhat hogy a penge, vagy egy része bennemarad a páciensben. Esetleg rálép egy mamut. Semmi gond, Önnek csak egy dolga van, visszajuttatni a meghibásodott darab egy részét i.e. 20013-ba és természetesen kijavítjuk, vagy kicseréljük. A "megették a vadkutyák, kérem cseréljék" tipusú csalók ne strapálják magukat..." (Úunghkrr nyelvből fordította: PFI)

Szólj hozzá

EDC Kés